Značení moto pneumatik – jak se v tom vyznat?

Vybíráte nové pneumatiky na svoji motorku, ale nevíte, co znamenají jednotlivá označení čísly a písmeny na jejich bočnicích? Výběr vám usnadní informace ve velkém technickém průkazu i náš průvodce.

Není to žádná věda

Značení pneumatik určených pro motorky je v podstatě stejné jako to u automobilů. Je na nich uvedena šířka a profil pneumatiky, velikost ráfku a tzv. rychlostní a hmotnostní index. Mimo to na pneumatice najdete značku výrobce a datum výroby formou DOT kódu. Napovědět vám mohou i údaje uvedené ve velkém technickém průkazu. Tam najdete parametry, které by měly pneumatiky na vaší motorce splňovat.

Ukážeme si to na příkladu oblíbených sportovních pneumatik Dunlop Sportsmax Roadsport 2. Jedna z jejich variant disponuje parametry 180/55 17 ZR 73W TL.

Číslo 180/55 znamená, že pneumatika je široká 180 mm a její výška odpovídá 55 % šířky pneumatiky.

Číslice 17 definuje, že pneumatika patří na ráfek s průměrem 17 palců (pro úplnost dodáváme, že 1 palec měří 2,54 cm).

Zkratka ZR říká, že je pneu přizpůsobena rychlosti nad 240 km/h.

Spojení 73W značí hmotnostní a rychlostní index. Maximální možné zatížení je tedy 437 kg, maximální rychlost potom 270 km/h.

Zkratka TL znamená Tubeless neboli bezdušovou pneu.

DOT kód je pro běžného uživatele důležitý zejména kvůli posledním čtyřem číslům, které udávají týden a rok výroby. Pokud tedy vidíte například 0521, byla pneumatika vyrobena pátý týden roku 2021.

Další označení, která můžete na moto pneu najít, mohou mít následující podobu: MS (i M+S, M/S), které značí zimní varianty, ULW jako označení ultralehké konstrukce. Zkratkou NHS se značí pneumatiky určené pro okruhy nebo závody, které nejsou určené k jízdě na silnici. Rozlišují se i zadní (R) nebo přední (F) pneu a bílá široká (WWW), střední bílá (MWW) nebo tenká bílá (SW/NW) bočnice. Nápis RW označuje reliéfní bílé písmo a zkratka WLT bílý nápis na bočnici.

Homologace: co to je a jak má vypadat

Vždy vybírejte pouze homologované pneumatiky, to znamená pneu mající příslušný certifikát a splňující technické a bezpečnostní podmínky provozu v dané zemi. V naší zemi platí značka E8 v kolečku. Vzhledem k dohodě o vzájemném uznávání certifikátů jsou platné i značky některých dalších 20 evropských zemí, které mají čísla od E1 do E21 (kromě E15) a E27 patřící Slovensku.

Ani přes použití našeho průvodce si nejste jisti, jestli jste vybrali správně? Ozvěte se nám, rádi poradíme.