Kdy přezout na zimní pneumatiky?

 

První noční mrazíky dávají tušit, že zima je za dveřmi. Ať už řídíte čtyři nebo dvě kola, je čas se zamyslet nad výměnou letních pneumatik za zimní. Pokud máte pneumatiky připravené, stačí se jen objednat na přezutí. V případě, že potřebujete nové gumy, začněte s výběrem raději hned, ať vás sníh nepřekvapí. A kdy že je ten pravý čas na přezutí?

Co říká zákon

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je třeba mít na osobním automobilu zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zimní pneumatiky u osobních aut musí mít hloubku dezénu nejméně 4 mm, toto pravidlo se ale nevztahuje na náhradní pneumatiku v případě nouzového dojetí.

Z výše uvedeného vyplývá, že přesné datum, kdy musíte mít auto přezuté na zimní gumy, neexistuje. Pokud se ale chcete vyhnout pokutě, ale především nehodě na namrzlé silnici, buďte připraveni včas. Noční mrazíky se často objevují už v polovině října. Jezdíte-li do práce brzy ráno, zimní pneumatiky nejsou od věci už začátkem měsíce. Navíc, čím déle budete s výměnou otálet, tím delší čekací lhůta vás v pneuservise čeká, nebudete totiž jediní, kdo si vzpomněli až s prvním popraškem sněhu.

Jak se liší zimní pneumatiky od zimních?

Letní pneumatiky jsou určeny k použití při teplotách nad 7 stupňů. Jakmile teplota klesne pod tuto hranici, ztrácí pružnost a tím i přilnavost k povrchu, která je pro bezpečnou jízdu klíčová. Letní pneumatiky v takovém případě přestávají být bezpečné i na suchém povrchu bez námrazy nebo sněhu. Letní pneumatiky jsou proti zimním výrazně tvrdší a mají méně hluboký vzorek.

Zimní pneumatiky jsou určené pro teploty pod 7 stupňů. Jsou měkčí než letní, obsahují totiž siliku, která zvyšuje přilnavost na sněhu a ledu. Hluboký dezén zajišťuje perfektní záběr na sněhu. Vzniklé drážky navíc dobře odvádí vodu nebo rozbředlý sníh. Při teplotách vyšších než 15 stupňů zimní pneumatiky ztrácí svoje jízdní vlastnosti a zejména prodlužují svou brzdnou dráhu (vaše auto může na zimních pneu v létě zastavit až o 7 metrů dál než v zimě), je tedy třeba je používat jen pro teploty jim určené.

Zimní pneumatiky bývají označeny symbolem vločky nebo nápisem M+S. Druhé jmenované nebudou od 30. září 2024 dále uznávány jako bezpečné zimní obutí.

Jestli se chcete přezouvání vyhnout, můžete se porozhlédnout po celoročních pneumatikách. Ty se vyplatí zejména v případě, že auto používáte jen výjimečně. Výrazně ušetříte: nemusíte pořizovat druhou sadu kol, ráfků a dalšího vybavení, minou vás výdaje za servis i případné uskladnění. Nevýhodou univerzálních pneumatik je paradoxně právě jejich univerzálnost a jízdní vlastnosti: v létě i v zimě budou dostačující, ale ne perfektní.

A jak je to s motorkami?

Jednostopá vozidla nemají ze zákona povinnost přezouvat na zimní gumy. Pokud ale jezdíte i v zimě, měli byste jejich pořízení zvážit. Výrazně zvýší vaši bezpečnost i požitek z jízdy. I tady platí, že se přezouvá při teplotě pod 7 stupňů.

Váháte s výběrem zimních pneumatik na auto nebo motorku? Kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme najít to pravé obutí.