Jak vybrat pneumatiky na skútr?

Jaro se kvapem blíží a vy už zálibně vyhlížíte první teplé dny, abyste mohli vyrazit na výlet na skútru? Před hlavní sezónou je každopádně potřeba skútr či moped opatřit čerstvou sadou pneumatik, abyste byli na silnici v bezpečí a splňovali i parametry v technickém průkazu. Dnes se podíváme na to, co brát při výběru pneumatik na skútr v potaz. Správně zvolené pneumatiky vám totiž zajistí nejen komfort a bezpečí, ale mohou ušetřit i vaši peněženku.

Hloubka dezénu a další parametry

Při výběru pneumatik byste se vždy měli řídit parametry uvedenými ve vašem technickém průkazu. Jedná se o údaje, které vám budou kontrolovat jak na STK, tak případně i policisté a pojišťovna v případě nehody. Dodržet tyto hodnoty je tedy klíčové.

Minimální výška dezénu u motocyklu je stanovena na 1,6 mm, pro skútry a motocykly do 50 m2 je předepsaná hloubka dokonce 1,0 mm. Je každopádně vhodné brát tyto hodnoty za naprosté minimum. Hloubka dezénu je důležitá především na mokré vozovce, kdy vám může i zachránit život. Pneumatiky s hlubším dezénem totiž nejsou tak náchylné na smyk. Obecně platí, že jakmile hloubka dezénu klesne pod 2 mm, je vhodné pneumatiku vyměnit. Před samotnou jízdou je tedy velmi důležité zkontrolovat nejen stav pneumatik, ale také hloubku dezénu a vhodný tlak. Vždy byste měli dodržovat parametry uvedené výrobcem motocyklu. Jízda tak bude komfortnější a bezpečnější.

Levnější vs. dražší pneumatiky

Při výměně pneumatik budete také stát před rozhodnutím, kolik jste za nové pneu ochotni a schopni zaplatit. Obecně platí, že renomovaní výrobci moto pneu používají při výrobě ty nejmodernější směsi a technologie a mohou ručit i za špičkový materiál. Při výběru pneu na skútry byste měli vždy sáhnout po značkových pneumatikách, které vynikají vysokou přilnavostí a snadnou ovladatelností.

Pozornost byste měli věnovat také datu výroby pneumatik. Levnější pneumatiky, ač značkové, mohou mít tu nevýhodu, že dlouho ležely ve skladu, což ovlivnilo jejich živostnost. Zteření materiálu se projeví na jízdních vlastnostech i bezpečnosti na silnici. Od starších pneumatik byste tedy měli rovnou dát ruce pryč. Přestože nákupem levných pneumatik jednorázově ušetříte, v dlouhodobém horizontu se nedostatky a nekvalitní materiál začnou projevovat na komfortu, bezpečnosti i životnosti. Kvalitní pneu vám vydrží o poznání déle a navíc s nimi neriskujete zbytečné ohrožení sebe i ostatních.

Pokud si nevíte rady, je vhodné řídit se nezávislými testy moto pneumatik a také si projít diskuze na internetových fórech, kde na své otázky dostanete odpovědi od lidí, kteří museli řešit podobný problém jako vy. Pokud ale nechcete věřit laikům, je vždy vhodné se při výběru poradit s kvalifikovaným prodejcem, který vám dokáže erudovaně pomoci a poradit, jaké moto pneu jsou pro váš skútr ty nejvhodnější. Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.