Jak vybrat pneumatiky na motorku?

Užili jste si jaro a léto v sedle a pneumatiky vaší motorky volají po výměně? Správně zvolené gumy jsou základem kvalitní jízdy a zaručují maximální využití potenciálu vašeho stroje. Než se začnete probírat enormně širokou nabídkou všech možných druhů a značek pneumatik, ujasněte si, co přesně od nových gumočekáváte a kolik do nich hodláte investovat. Jen tak najdete ideální pneumatiky pro váš styl jízdy i pro vaši peněženku.

Bez znalostí rozměrů to nepůjde

První krok je snadný – v každém případě musíte sáhnout po modelu, který odpovídá požadovanému rozměru. Tu můžete zjistit jak na momentálně obutých pneumatikách, tak především v technickém průkazu motorky. Kromě šířky, výšky a profilu najdete na pneumatikách také údaj o typu konstrukce, průměr ráfku, hmotnostní a rychlostní index. Dočtete se zde i název výrobce a modelu nebo týden a datum výroby, takzvaný DOT (věděli jste, že prodávané nové pneumatiky by neměly být starší 5 let, přičemž při stáří nad 4 roky by vás měl na tuto skutečnost poctivý prodejce upozornit?).

Není motorka jako motorka

Že na skútr nemůžete dát gumy z choppera, vám asi bylo jasné. Kromě velikosti je potřeba zohlednit i typ motorky, a především požadované jízdní vlastnosti. Důležitá je i kategorie pneumatik, která ovlivňuje rychlost opotřebení, přilnavost i stabilitu dezénu.Sami víte nejlépe, jestli nejraději jezdíte na dlouhé vyjížďky v poklidném tempu, nebo milujete adrenalinové jízdy ve vysokých rychlostech.

Styl vaší jízdy je jedním z klíčových vodítek při výběru vhodných gum. Nejčastěji se setkáte s pneumatikami dělenými na kategorie závodní (racingové), silniční sportovní, případně turistické, enduro, motokros, chopper a skútr. V nabídce najdete i speciální celoroční (zimní) verze pneumatik.V každé kategorii najdete několik variant pneumatik s různými vlastnostmi i v odlišných cenových relacích. Ne vždy platí, že dražší výrobky jsou nutně lepší, ale v tomto případě se nevyplácí přehnaně šetřit. Kvalitní a ověřené pneumatiky vám mohou ušetřit peníze za benzín, mají delší životnost a jejich výrobci garantují bezpečnost, která je na silnicích klíčová.

S výběrem pomůže zkušený prodejce

Máte přibližnou představu, jaké pneumatiky by měl váš stroj nazout, ale nejste si jisti konkrétní značkou nebo druhem? Oslovte profesionály, kteří s vámi rádi proberou vaše požadavky i možnosti. Dlouholetá praxe a nespočet spokojených zákazníků zaručují kvalifikovanou pomoc s výběrem.

Za svoje peníze pak získáte kvalitní produkt přesně odpovídající vašim požadavkům i parametrům vaší motorky, který zajistí komfortní a zároveň co nejbezpečnější jízdu po silnici nebo v terénu.