Jak vybrat pneu na čtyřkolku

Sezóna řádění na čtyřkolkách je tu a vy už se nemůžete dočkat, až se projedete v terénu? Svou sílu však čtyřkolky s pohonem 4×4 naplno ukážou jen v případě, pokud je obujete do správných pneumatik, které vám budou oporou i při krkolomných jízdách vodou a bahnem. Pokud vybíráte nové pneu na čtyřkolku, je tento článek přesně pro vás. Podíváme se, v čem se jednotlivé typy pneu liší a na co při výběru myslet.

Uzpůsobte výběr pneu terénu

Před samotným výběrem je třeba si ujasnit, v jakém terénu budete se čtyřkolkou nejčastěji jezdit. Právě od toho se totiž odvíjí volba vlastností a samotné konstrukce pneumatiky. Oblíbené jsou univerzální pneumatiky, které běžnému uživateli většinou stačí, v extrémních podmínkách, jako je silně rozbahněný terén nebo ostré kameny však obstát nemusí. Pokud plánujete s čtyřkolkou někdy vjet i na veřejnou komunikaci, ujistěte se, že jsou pneumatiky homologované, abyste při silniční kontrole neměli problémy.

Samostatná konstrukce pneumatik se liší v celé řadě parametrů. Jedním z nich je profil pneu, který je buď hranatý (pro sportovní čtyřkolky), nebo kulatý (vhodný pro užitkové stroje). Přirozeně byste měli hledět také na vzorek – užitkové čtyřkolky osaďte pneu s hrubším vzorkem, pro čtyřkolky na asfalt vám vystačí vzorek podobný tomu automobilovému. Pokud naopak plánujete svou čtyřkolku protahovat bahnem a dalším náročným terénem, vsaďte na maximálně hluboký vzorek, který vás v rozhodujících chvílích podrží.

Jakého vybrat výrobce?

Výrobců pneumatik na čtyřkolky je na trhu celá řada. Ať už si zvolíte jakéhokoliv, vždy byste měli sáhnout pouze po certifikovaném výrobci, který se může za kvalitu svých pneumatik zaručit. Jiné firmy se zaměřují na jiné pneu a je pro ně důležitý jiný vývoj i konstrukce.

Pro sportovní čtyřkolky jsou například velmi oblíbené pneumatiky Maxxis. Tato tchajwanská značka ve svém portfoliu nabízí celou řadu pneumatik různých konstrukcí a typů. Pneu vhodné do každého terénu jsou například Maxxis Bighorn. Na sportovní čtyřkolky můžete obout i pneumatiky od výrobce CST, ideálně model Stryder CS06 s poměrně jednoduchým dezénem, který ovšem zajišťuje rychlý odvod vody z pod kontaktní plochy. Je vhodný i do běžného silničního provozu.

Pro náročné jízdy v extrémních podmínkách pak můžete zvolit pneumatiky od amerického výrobce Kenda, zejména pak jejich řadu modelů Bear Claw. Tyto pneumatiky vynikají osmiplátnovou technologií pro zajištění vysoké odolnosti pneumatiky a zajištění vyšší bezpečnosti jezdce.

Užitkové čtyřkolky pro provoz v běžném terénu i na silnici obujte univerzálními pneumatikami Wanda P-350, které jsou cenově dostupné a zároveň nabízí vysokou míru bezpečnosti i komfortu na různých površích.

 

Možností je zkrátka celá řada. Teď už však alespoň víte, co při výběru pneumatik na čtyřkolku brát v potaz. Pokud si stále nejste jisti, ozvěte se nám. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vybrat pneumatiky přesně pro vás.