Jak se starat o moto pneu?

Chcete, aby vám pneumatiky na vaši motorku vydržely co nejdéle v dobrém stavu? Kromě správného výběru to chce i kvalitní péči. Poradíme vám, jak prodloužit životnost moto pneumatik na maximum.

Věnujte náležitou pozornost výběru

Samotný výběr moto pneumatik hraje ve výdrži velkou roli. Nevyplatí se volit nejlevnější řešení, zároveň je nutné vybírat podle typu motorky i plánovaného využití. Pozornost věnujte i roku výroby. Byť se může zdát, že pneumatiky ležící několik let ve skladu nemohou být poškozené, materiál mohl změnit strukturu, a tím i svoje vlastnosti. Volte proto raději čerstvější varianty, jen tak budete mít jistotu, že disponují stejnými vlastnostmi, které slibuje výrobce.

Dodržujte určení

Vybrali jste si pneumatiky určené po konkrétní motorku, terén i styl jízdy. Jestli chcete, aby vám vydržely co nejdéle, respektujte jejich určení. Pneu určené na silnici se vám v lese sjedou mnohem rychleji, to samé platí i obráceně, nehledě na možná rizika spojená s rozdílnými jízdními vlastnostmi různých druhů pneu na různých površích.

Nepodceňujte optimální natlakování

Správný tlak ovlivňuje nejen celkový požitek z jízdy, ale také životnost pneumatik. V ideálním případě byste měli před každou vyjížďkou kontrolovat stav nahuštění pneu pomocí manometru a upravit jej přesně podle pokynů výrobce, to znamená ani více, ani méně. Pokud nedodržíte tento postup, pneumatiky se budou rychleji sjíždět, budou mít nižší přilnavost, hrozí smyk, a navíc vás kvůli vyšší spotřebě bude celá jízda stát víc peněz.

A pozor, oblíbená kontrola pohmatem rozhodně není dostačující. Nezapomeňte vizuálně kontrolovat i plášť, i na něm se mohou objevovat trhliny nebo jiné známky poškození, které mohou vaši příští jízdu pořádně zkomplikovat.

Skladujte pneumatiky ve správných podmínkách

Pokud pneumatiky během sezóny přezouváte, měli byste je uložit do garáže, sklepa nebo přístřešku, kde nemrzne, nebudou vystaveny slunečním paprskům, vlhkosti ani dalším vnějším vlivům. Zároveň by místnost měla mít stálý přísun vzduchu a teplota by neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Před uložením je dobré pneu očistit od nečistot a osušit, poté zavěsit nebo položit na karton, starý koberec nebo jinou podložku. Jestli pneumatiky z motorky během zimy nesundáváte, je lepší si pořídit speciální stojan, díky kterému nebude na pneu po dobu jejich zimního spánku vyvíjen žádný tlak.

Jsou pneumatiky na vaší motorce nedostačující a vybíráte nové? Ozvěte se, společně vybereme takové, které vám při správném užívání vydrží co nejdéle.