Jak přezout pneumatiky na motorce?

 

Motorkářské sezóně sice pro letošní rok už odzvonilo, ale jak to tak bývá, ani se nenadějete a už tu bude jaro a první teplé dny, které budou lákat k projížďce. Než vyrazíte poprvé na silnice, je zapotřebí zkontrolovat gumy a pokud jeví známky ojetí nebo poškození, víte, že je načase svému dvoukolovému miláčkovi opatřit novou sadu pneumatik.

V dnešním článku se podíváme na to, co budete potřebovat pro správnou výměnu pneumatik a jak celou operaci zvládnout bez ztráty kytičky – snadno a rychle. Nemusíte se bát, přestože je zapotřebí trocha zručnosti, s námi pneumatiky vyměníte raz dva.

Co budete k výměně potřebovat?

K výměně pneumatiky na motorce se neobejdete bez základního vybavení. Než se tedy pustíte do práce, přichystejte si:

  • Nástrkový klíč,
  • Zvedák, kterým oddělíte disky od pneumatik
  • Tři chrániče disků
  • Vyvažovačku
  • Mýdlo/montážní krém/silikonový sprej

Jedná se o vcelku standardní nástroje, které by ve vaší motorkářské výbavě neměly chybět. Jakmile máte vše připravené, je čas se pustit do díla.

Jak sundat pneumatiku z motorky?

Ze všeho nejdřív je potřeba rychle vypustit vzduch z pneumatiky – za pomocí klíče uvolníte ventilek na pneumatice. Díky uvolnění tlaku se vám s ní bude následně snadněji pracovat.

Dále pneumatiku položte na rozlepovačku (pokud ji nemáte, můžete ji nahradit hydraulickým lisem nebo svěrákem a kladivem) a uvolněte ji od obou hran ráfku. Toho docílíte třemi stahováky na pneumatiky. Pneumatiku od ráfku je zapotřebí oddělovat tak dlouho, dokud se na jedné straně neuvolní. Je vhodné si na okraj ráfku naznačit (fixou nebo tužkou) směr rotace kola, což se vám bude hodit, jakmile budete nasazovat pneumatiku či další kolo. Jakmile pneumatiku oddělíte, neprodleně ji namažte z obou stran mýdlem či vazelínou, čímž si výrazně usnadníte demontáž. Ráfek následně ochráníte třemi ráfkovými chrániči.

Obdobný postup aplikujte i z druhé strany pneumatiky, tentokrát je ale potřeba počítat s tím, že budete oddělovat zevnitř disku.

Jak nasadit pneumatiku?

Pneumatiku i ráfek je nutné mít namazané mýdlem, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Vezměte si první stranu pneumatiky a lehce ji přitlačte kolem ráfku (asi tak ze tří čtvrtin), přičemž na poslední část už je zapotřebí použít stahovák. Druhou stranu vložíte do ráfku za použití několika stahováků. Zde je třeba vyvinout už mnohem větší sílu (buď na pneumatiku tlačte kolenem, nebo tento úkon dělejte ve dvou).

Jakmile je pneumatika nasazená na ráfku, hustěte ji do doby, než uslyšíte klapnutí, které značí, že pneumatika dobře přilnula k ráfku. Od této chvíle můžete pneumatiku nahustit na požadovaný tlak a poté ji vyvážit. Tím je vše hotovo a můžete vyrazit na silnici.

Teď už tedy víte, jak pneumatiku vyměnit. Víte ale, jaké pneumatiky si vybrat? Přečtěte si našeho praktického rádce, který vám tuto problematiku osvětlí. A pokud si stále nejste jistí, kontaktujte nás, rádi vám poradíme.