Jak dlouho vydrží moto pneu?

Máte v garáži několik sad moto pneu, které střídáte podle počasí a terénu, a strachujete se, jestli některé z nich nejsou už za zenitem, ačkoliv jejich stále ještě nesjetý vzorek svědčí o opaku? Životnost pneumatik se odvíjí od několika faktorů. Poradíme vám, kdy je nejvyšší čas poslat původní pneu na odpočinek a pořídit si nové.

Obecná doporučení výrobců

Podle většiny výrobců je obvyklá životnost moto pneumatik 10 let, liší se však u jednotlivých druhů pneumatik a na základě odhadovaného způsobu jejich použití. Tento časový horizont se však počítá od data výroby, ne ode dne, kdy jste pneumatiky zakoupili. Záruční doba se však začíná počítat až od doby zakoupení pneu. Kvůli opotřebení a stárnutí materiálu je však často nutné vyměnit pneumatiky ještě mnohem dříve, než doporučují výrobci, abyste neriskovali nehodu v důsledku jejich samovolného poškození. Doporučená délka životnosti v žádném případě nezaručuje, že bude použití pneumatik bezpečné po celou doporučenou dobu.

Kdy byla moto pneumatika vyrobena?

Abyste si mohli udělat představu, kdy byla vaše sada pneumatik vyrobena, a tedy jak asi dlouho je možné ji používat, stačí se podívat na bočnici každé pneu. Z jedné strany najdete nápis DOT. Datum výroby je vyjádřeno pomocí čtyř číslic. První dvě čísla označují týden výroby, druhá dvojice rok. Pneumatika s označením DOT2221 tedy byla vyrobena v 22. týdnu roku 2021.

Jak ovlivnit životnost moto pneu

Stárnutí materiálu je procesem, který se nedá zvrátit, dá se však ovlivnit jak k lepšímu, tak i horšímu. Chcete-li stárnutí vašich moto pneu zpomalit, je třeba se o ně pečlivě starat a dodržovat několik zásad. Zásadní je způsob skladování pneumatik, který by měl korespondovat s doporučeními výrobce. Nejčastěji jde o vyvarování se tepelným výkyvům a povětrnostním podmínkám, tedy ukládání v suchém a nepříliš teplám prostředí. Zásadní je také její správné používání a údržba.

Velkou roli hraje to, zda na vašich moto pneu jezdíte v terénu, pro který jsou určeny. Zároveň je nutná pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách, vizuální kontrola a pozorování dynamického chování a jeho případných změn. Péče, kterou motocyklista pneumatikám věnuje, i jeho styl jízdy ovlivňuje životnost moto pneu zásadním způsobem.

Musíte už některé moto pneu ze své sbírky vyřadit kvůli opotřebení nebo stáří? Rádi vám poradíme s výběrem nového obutí.